7 05
2010

Brown out?

Geplaatst door: krijvenaar in varia

Blog uit Reading (UK): ‘Het laatste nieuws is dat de Lib-Dems zeggen dat ze eerst met de Conservatives willen praten. Misschien toch nog “Brown out”?’

Van een afstand kijkend naar de Engelse verkiezingen lijkt het alsof er vooral ‘protest-stemmers’ zijn geweest om van MP Brown af te komen. Met citroenzuur in de mond heb ik die faux pas met de open microfoon, ‘a bigoted woman’, gezien, herhaald en herhaald. Zou er mediatrainer of adviseur in omgang met media zijn geweest, die gezegd heeft : ‘Prime Minister, de microfoon staat altijd aan’? q.e.d.

In Engeland krijgt de underdog altijd sterke support. Labour deed het dan ook stukken beter dan verwacht (wat nog steeds erg slecht is); ik denk dus dat er juist weinig proteststemmen zijn geweest. De Lib-Dems, daarentegen, hebben verloren terwijl iedereen dacht dat ze misschien de tweede partij zouden worden (in percentage stemmen). Al met al zijn de meeste mensen thuis gekomen naar hun natuurlijke partij: Engeland is nu eenmaal sterk ‘Conservative’ (ik denk aan de VVD begin jaren negentig, dus niet bepaald extreem) en Schotland, Noord-Engeland en Wales zijn als vanouds sterk Labour.

De Lib-Dems schieten in dat politiek landschap hier-en-daar een gaatje. Rondom Reading krijgen de Conservatives als vanzelfsprekend 45% van de stemmen. De Lib-Dems krijgen een redelijk aantal stemmen, omdat we de Reading University hebben. Universiteiten zijn typisch Lib-Dem territory: in Nederland steunde je als student toch ook PSP, D66, etc. en als je je eerste baan had dan stemde je gewoon VVD …

In Reading is alles nu Conservative geworden: onze eigen MP in Reading East (Rob Wilson, ex-University of Reading) heeft zijn meerderheid versterkt en in Reading West (de afgelopen 13 jaar een solid Labour seat) hebben we nu ook een enorme meerderheid voor de Conservatives (een locale zakenman, Alok Sharma). Dit was de ware landslide: Reading-West stond onderaan de lijst van target seats voor de Conservatives.

Inderdaad, een conservatief land. Hoewel met dit ‘hung parliament’ het erop lijkt dat Labour toch nog eerst wil proberen een coalitie met de Lib-Dems te maken …wat natuurlijk belachelijk is, gezien dat ze beiden zwaar hebben verloren. Gordon Brown was nooit verkozen als PM en als deze coalitie lukt wordt hij ook nog eens premier terwijl de meerderheid hem actief eruit wilde hebben. Rare tijden.

Dr Maarten Ambaum @ Reading