25 01
2010

herhaald recept

Geplaatst door: krijvenaar in Den Haag morgen

Voor de zoveelste keer moet de anticonceptiepil weer uit het basispakket. De zorgverzekering moet de pil alleen nog vergoeden voor jongeren onder de 21 jaar, aldus het advies van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) aan minister Klink (VWS).

In Nederland slikken 1,6 miljoen vrouwen de pil. Sinds 2008 zit de pil weer in het basispakket. Het schrappen van de vergoeding voor volwassenen levert een besparing van jaarlijks 58 miljoen euro op, een relatief klein bedrag in het licht van de grote tekorten in de zorg. Het Zorgverzekeringsfonds, waarin de premies van de zorgverzekering zitten, kampt met een tekort van naar schatting 1,1 miljard euro in 2009.

Het kabinet maakte tijdens de formatiebesprekingen in Beetsterzwaag de beslissing van het vorige kabinet om de pil uit het pakket te halen, ongedaan.

Het voorkomen van een zwangerschap is niet hetzelfde als het voorkomen van een ziekte, vindt het CVZ. Ook andere anticonceptiemiddelen, zoals condooms, vergoeden zorgverzekeraars niet standaard. Daarom zouden volwassenen zelf moeten betalen voor de pil (gemiddeld 5 euro per maand). Voor jongeren blijft de pil in het basispakket om tienerzwangerschappen en abortussen te voorkomen.