14 03
2012

lynx

Geplaatst door: krijvenaar in Den Haag morgen

Het terughalen van de Lynx-helikopter van de Nederlandse marine, die in 2011 door Libische soldaten op het strand bij Sirte werd overmeesterd, gaat  in totaal € 21.000  kosten.

Dat heeft minister Hans Hillen (Defensie) aan de Tweede Kamer gemeld op vragen van SP-fractie in de Tweede Kamer. De SP wilde weten of het niet goedkoper is om de heli in Libië te slopen.

De kosten van het terughalen in verhouding met de kosten van het stellen van deze vragen door de oppositie, staat – in Euros – als de bedragen  21.000 : 3.750, m.a.w. ‘één heli uit Libië ophalen kost minder dan zes kamervragen’.

Achtergrond

De Lynx-helikopter bleef in 2011 achter op het strand van de kustplaats Sirte nadat een evacuatiepoging van een Nederlander was mislukt. Hillen herhaalt dat het toestel, waarmee niet meer gevlogen kan worden, in Nederland wordt ontmanteld en verschroot. Het terughalen van de helikopter dient een nationaal veiligheidsbelang; Het gaat om een wapensysteem dat als ‘strategisch defensiemateriaal’ wordt beschouwd. Bovendien kan in Libië niet worden voldaan aan de eisen die gelden bij het ontmantelen en verschroten hiervan, aldus de minister.

Bij de mislukte evacuatiepoging vanaf het fregat Hr. Ms. Tromp werden drie bemanningsleden van de boordhelikopter gevangen genomen. Na anderhalve week kwamen ze vrij.

Regeringspartij CDA vindt dat de helikopter in een museum thuishoort. Gedoogpartner PVV is het daar niet mee eens, maar pleit ervoor de Lynx als instructiemiddel te gebruiken om monteurs bij te scholen. Hillen gaat ervan uit dat Defensie de helikopter, die nog in Tripoli staat, gaat ‘kannibaliseren’. Dat betekent dat de bruikbare delen eruit worden gehaald voordat de rest tot schroot wordt verwerkt. ‘We kijken hoe we er optimaal gebruik van kunnen maken in het belang van Defensie’, zei Hillen vandaag in een overleg met de Kamer. De Lynx is voor hem een ‘symbool van moed van militairen om in moeilijke situaties te acteren’.

Het kabinet gaf vorig jaar toe dat het achteraf gezien een verkeerde afweging was om de Nederlander te evacueren uit Libië. De verantwoordelijk ministers betuigden hun spijt en beloofden dat ze er lessen uit zouden trekken. Vooral de samenwerking tussen de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) ging mis. Er zijn maatregelen genomen om dit te verbeteren.

Bron: De Volkskrant

Tags: , ,