13 11
2008

over etiquette

Geplaatst door: krijvenaar in varia

Etiquette

Als u ergens mag gaan zitten zorg dan dat u actief gaat zitten. Verstop u niet achter een krant, zodat u uw gastheer ziet aankomen om tijdig op te staan. Vaak wordt u als eerste de hand gereikt waarop u zich voorstelt. Bedank op dat moment alvast voor het ontvangst. Tijdens de wandeling door het gebouw en in de lift hoeft u het gesprek niet te maken. Reageer op vragen en volg de gastheer die veelal voorop loopt. Behalve als hij de deur openhoudt of de liftdeuren openhoudt, gaat u even voor om vervolgens op drie meter achter de deur te wachten. Aangekomen in de kamer waar uw gesprek plaatsvindt, wacht u tot u een stoel is aangeboden. Ondertussen kunt u een positieve (gemeende!) opmerking maken over het pand, de inrichting of iets anders wat u opvalt. Na de eerste conversatie wordt u meestal wat te drinken aangeboden in Nederland. Zeg ‘Ja’ tegen dit voorstel om mee te bewegen, maar blijf uzelf. Dus mocht u echt geen koffie lusten of willen, vraag dan om thee of iets anders.

Koffie
Praktische tip, laat koekjes liggen voor wat ze zijn. Het geritsel van de verpakkingen en zeker hoorbaar gekauw leidt af en zorgt eigenlijk alleen voor rommel, een mond vol kruimels en mogelijk vingers met chocolade.
En wees behoedzaam met het openen van die handig bedoelde koffiemelkcupjes; u bent niet de eerste en zeker niet de laatste die met een beweging de koffiemelk op de vergadertafel morst in plaats van in uw koffie giet.
Zo heeft de lobbyist van een bekende sigarettenfabrikant zwarte koffie leren waarderen.