28 09
2009

Euro Health Consumer Index

Geplaatst door: krijvenaar in Brussel

patiënt en zoutoplossing“The flying Dutchman reigns European healthcare as the inequity gap grows.”

Van alle Europeanen zijn Nederlanders het meest te spreken over de gezondheidszorg in eigen land (onderzoek van de Euro Health Consumer Index). De Euro Health Consumer Index geeft aan hoe inwoners van een land hun zorgstelsels waarderen. Er werkten 33 landen mee aan het onderzoek. Zij werden gescoord op zes criteria die belangrijk zijn voor de consument, zoals patiëntenrechten, voorlichting en de wachttijd voor een behandeling.

Marktprikkels

De Health Consumer Index geeft aan dat Nederland op de goede weg zit met de ontwikkeling van de patiëntgerichtheid van de gezondheidszorg. De onderzoekers spreken zelfs over een onbetwiste koppositie in Europa. Dat komt onder andere door de gereguleerde marktprikkels voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

Bewuste keuze

Een ander pluspunt volgens het rapport is dat Nederland werkt aan het beschikbaar maken van informatie over de gezondheidszorg. Met die gegevens kunnen mensen een bewuste keuze maken als ze zorg nodig hebben. Dit versterkt de positie van de patiënt, bevordert keuzevorming en stimuleert de kwaliteit van de gezondheidszorg.