17 09
2009

ZZP’er in het communicatievak

Geplaatst door: krijvenaar in varia

Voor het eerst is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de zelfstandig ondernemer in het communicatievak. Beoefenaars van dit relatief nieuwe beroep blijken zeer positief, ondanks de recessie. De meerderheid peinst er niet over om het ZZP-schap op te geven, terwijl een kwart van de ondervraagden dit jaar zelfs een vooruitgang in inkomen verwacht.

Onderzoekers Leo Lentz en Hanneke Molenaar van de Universiteit Utrecht deden de afgelopen maanden onderzoek onder honderden zelfstandige ondernemers zonder personeel in het communicatievak. Deze beroepsgroep heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld van voorlichting geven en stukjes schrijven, tot het geven van volwaardig advies in het bepalen van strategie en beleid.

Uit het onderzoek, dat is gehouden onder 276 beoefenaars, is gebleken dat de communicatieadviseurs vooral in de Randstad gevestigd zijn en nauwelijks in de noordelijke provincies. Verder kwam naar voren dat ruim 60 procent korter dan vijf jaar zelfstandig werkt, terwijl de gemiddelde ervaring in het vak tussen de tien en twintig jaar het meest vertegenwoordigd is. Ook blijkt uit het onderzoek dat het werk vaak verkregen wordt bij eerdere klanten en via vakgenoten. Een communicatieadviseur verdient gemiddeld een jaarinkomen van 76.000 euro met een uurloon dat schommelt tussen 82 en 101 euro. Dit komt overeen met andere ZZP’ers van vergelijkbare beroepsgroepen waarnaar onderzoeker Arjan van den Born in maart 2009 onderzoek deed.

Het onderzoek is in opdracht van de Communicatiewinkel uitgevoerd. Dit is de grootste netwerkorganisatie van zelfstandige communicatieprofessionals in Nederland. Haar missie is om ZZP’ers sterker in de markt te zetten en beter (rechtstreeks) bereikbaar te maken voor bedrijven en organisaties. Het onderzoek werd ondersteund door vakblad Communicatie, het Platform voor Zelfstandige Ondernemers (PZO), beroepsvereniging voor communicatie Logeion en het adviesbureau Future Consult.