1 04
2009

Europarlement: vrije zorg over de grens

Geplaatst door: krijvenaar in Brussel

Europeanen moeten makkelijker over de grens naar een ziekenhuis of andere zorginstelling kunnen. De Europarlementscommissie voor gezondheid heeft dinsdag 31 maart 2009 een plan hiertoe gesteund.

Patiënt bepaalt
Zorg in het buitenland kan ook een oplossing zijn voor te lange wachtlijsten. Europarlementslid Jules Maaten (VVD): “Dit voorstel kan levens redden, want straks bepaalt niet de verzekeraar, maar de patiënt waar de behandeling plaatsvindt. Patiënten kunnen zich straks zonder zorgen over geld of kwaliteit in het buitenland laten opereren.”

Onbegrip
SP en de Groenen pogen het wetsvoorstel van tafel te krijgen. De VVD’er heeft geen begrip hiervoor: “Ze stellen nationale gezondheidsbureaucratie boven vrije keuze van patiënten. Eindelijk komt er Europese wetgeving waar de Europese burger iets aan heeft. Onbegrijpelijk dat ze dat niet steunen.”

Grensregio
PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey onthield zich van stemming. Corbey ziet voordelen voor mensen in grensregio’s en voor patiënten met zeldzame ziekten. “Maar het mag niet zo zijn dat de verzekeraar je naar Polen of Hongarije stuurt voor een nieuwe heup, alleen maar omdat de operatie daar goedkoper is.” (Bron: ANP)