26 11
2010

gedragscode

Geplaatst door: krijvenaar in Lobby-praktijk

Lobbyisten zijn een verdachte beroepsgroep. Misschien helpt het als we onze gedragscode eens wat meer bekendheid geven, denkt de beroepsvereniging BvPA.

‘Ik moet zo weg, want ik heb een afspraak met een lobbyist — van de wapenindustrie’, zegt Tweede Kamerlid Han ten Broeke. De defensiespecialist van de VVD heeft de lachers op zijn hand in perscentrum Nieuwspoort. ‘En het is nog waar ook’, persisteert Ten Broeke. De VVD’er is even komen binnenlopen bij een lunchbijeenkomst van de Beroepsvereniging voor Public Affairs, zeg maar de lobbyist van de lobbyisten.

Het vak staat vaak in een kwade reuk, weet de vereniging. Daarom wordt er geroepen om gedragscodes en registers. Zeker na het verschijnen van het boek Je hebt het niet van mij, maar… Daarin dicht journalist Joris Luyendijk lobbyisten veel invloed toe op de Haagse besluitvorming, invloed die doorgaans verborgen blijft.

Tijd om het beeld te corrigeren, vindt de beroepsvereniging (450 leden), die zegt drie van de vier lobbyisten in Den Haag te vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld door meer ruchtbaarheid te geven aan haar gedragscode. Dus gaat die ingelijst naar alle 150 Kamerleden. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester ontvangt het eerste exemplaar. Transparantie is haar toverwoord.

Het openbaar bestuur maakt te weinig aan burgers duidelijk hoe het tot een besluit komt, vindt de Beroepsvereniging voor Public Affairs. Een oplossing daarvoor zou zijn dat bijvoorbeeld ministers bij hun (wets)voorstellen altijd aangeven met welke belanghebbenden is gesproken, wat hun inbreng was en hoe hun argumenten zijn gewogen.

Net als in de Verenigde Staten moet in Nederland alles geregistreerd en toegankelijk zijn, vindt zij. Wie zit in welke commissies en adviseert welke bedrijven en overheden waarover? Wie financiert de onderzoeken waarmee politici om de oren worden geslagen? En waar komen volksvertegenwoordigers vandaan, waar gaan zij naartoe en wat is in de tussentijd hun stemgedrag in het parlement?

Florus Wijsenbeek gelooft er niet in. Uit eigen ervaring als lid van het Europees Parlement én als lobbyist weet de VVD’er dat regels niet werken. ‘Als je niet weet hoe het hoort, hoor je hier niet’, luidt zijn motto.

En Han ten Broeke? Die spoedt zich naar zijn afspraak met, jawel, de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid.

Bron: FD, Laurens Berentsen