2 11
2010

het € 1.000.000.000-spoeddebat

Geplaatst door: krijvenaar in Den Haag morgen, Lobby-praktijk

Naar aanleiding van het (bekende) onderzoek van Lamping (ZN), waarover gepubliceerd in De Volkskrant d.d. 20 oktober 2010 en op deze site stond voor week 44 (donderdag 4 november) aangekondigd op de agenda van de plenaire vergadering van de Tweede Kamer: Spoeddebat over de kosten van lobbyactiviteiten in de zorg.

Brief van de minister van VWS

Minister Schippers heeft op 2 november per brief de Kamer geinformeerd dat de conclusie van de besteding van 1 miljard wat overhaast was. Het debat is voorlopig uitgesteld tot na het afronden van het onderzoek.

“Als er op dit moment sprake van zou zijn dat er direct uit belasting- en premiemiddelen één miljard euro aan lobbyactiviteiten zou worden besteed, dan zou ik op dit punt orde op zaken stellen. Ik heb daarom, mede naar aanleiding van uw vragen, contact gehad met de onderzoekers.

Zij hebben aangegeven dat er geen verband is tussen deze conclusie en hun onderzoek. Het onderzoek betreft het functioneren van intermediaire organisaties in het Nederlandse zorgstelsel. Er is onderzocht welke contacten organisaties met elkaar hebben en informatie uitwisselen op vier thema’s: financiën, kwaliteit, de toegang tot zorg en farmacie. Zij hebben aangegeven dat het onderzoek, waarvan wel een conceptversie circuleert, waarschijnlijk in december wordt gepubliceerd.”

Bron: ministerie van VWS