13 01
2010

glossy voor theoloog

Geplaatst door: krijvenaar in varia
Arminius, Remonstrants theoloog

Arminius, Remonstrants theoloog

Na Linda, Youp, Matthijs en Maarten, komt voor het eerst een kerkgenootschap met een eigen glossy. ‘Arminius’ heet het tachtig pagina’s tellende glimmende tijdschrift van de Remonstranten.

De glossy wordt donderdag 14 januari 2010 gepresenteerd in het Utrechtse Museum Catharijneconvent. Het Remonstrantse Broederschap komt met de eenmalige glossy ter gelegenheid van 400 jaar Remonstrantie. Voorafgaand aan de presentatie houden alle remonstrantse predikanten een bijeenkomst. Een islamoloog, een rabbi en een dominee van de Protestantse Kerk Nederland zullen de eerste exemplaren van Arminius in ontvangst nemen.

Museum Catharijneconvent gaat de foto’s uit de glossy exposeren. In het tijdschrift zijn onder meer interviews en portretten te lezen van islamoloog Tariq Ramadan, theatermaakster Adelheid Roosen en dichter des Vaderlands Ramsey Nasr. Ook zijn leden van het Koninklijk Huis langs een ‘religieuze meetlat’ gelegd.

Remonstrantie

Op donderdag 14 januari 2010 is het 400 jaar geleden dat de Remonstrantie werd ondertekend. Dit bezwaarschrift werd opgesteld door Johannes Uwtenbogaert en met enkele kleine wijzigingen, ondertekend door Uwtenbogaert en 44 andere aanhangers van de opvattingen van Jacobus Arminius. De ondertekenaars pleitten voor een rekkelijk christendom en wensten bescherming van de overheid.