12 01
2010

mandaat miste

Geplaatst door: krijvenaar in Den Haag morgen

DEN HAAG-IRAK-DAVIDSDe besluitvorming over de Nederlandse steun voor de Amerikaanse inval in Irak miste een goed volkenrechtelijk mandaat.

Dat constateert de commissie-Davids, die de gang van zaken heeft onderzocht, zo maakte de voorzitter vandaag bekend bij de presentatie van het rapport. Het rapport telt 49 conclusies.

De tekst van de resolutie 1441 gaf geen vrijbrief aan landen om met geweld in te grijpen. Het Nederlandse kabinet legde die tekst wel zo uit, zo concludeert de commissie. Davids benadrukte echter dat de commissie het politieke oordeel over de ernst van die constatering aan de Tweede Kamer over te willen laten.

De Tweede Kamer spreekt in een openbare commissievergadering op dinsdag 19 januari 2010 met voorzitter Willibrord Davids over het onderzoek van zijn commissie naar de Nederlandse besluitvorming om de Amerikaanse inval in Irak politiek te steunen.

Geruchten militaire steun

Balkenende is blij dat de commissie een aantal hardnekkige geruchten naar ‘het rijk der fabelen heeft verwezen’. De commissie heeft geen enkele aanwijzing gevonden voor Nederlandse militaire betrokkenheid bij de inval in Irak.

Ook blijft – volgens Balkenende – niets over van de suggestie dat de Nederlandse politieke steun was ingegeven door de wens Jaap de Hoop Scheffer secretaris-generaal van de NAVO te maken.