29 03
2012

2000 Haagse lobbyisten

Geplaatst door: krijvenaar in Den Haag morgen, Lobby-praktijk

Erik van Venetië, lobbyadviseur, signaleert een ‘enorme toename’ van het aantal lobbyisten op en rond het Binnenhof. ‘Op één Kamerlid lopen ruwweg zeven fulltime lobbyisten rond in Den Haag,’ zegt de medeauteur van ‘Het Grote Lobbyboek’, maar harde cijfers heeft hij niet.

‘Er is de laatste jaren een gestage groei geweest van de public affairs-professionals,’ zegt BvPA-voorzitter Frans van Drimmelen.  Ruim twaalf jaar geleden begon de voorganger van de BVPA , het Public Affairs Platform, met ruim 35 leden, waar de oprichter van pa-cc.nl, public affairs coaching & consulting het lidnummer 17 had. Nu telt de beroepsvereniging ruim 500 leden.

In vergelijking met tien jaar geleden blijken ook (lagere) overheden, ZBO’s en overheidsorganisaties te zijn gaan lobbyen. Zo’n 30 procent van de mensen in het vak is tegenwoordig in dienst van een decentrale overheid.

In Den Haag wordt – naast de fulltime adviseurs/lobbyisten – ook gelobbyd door directeuren corporate affairs, managers public affairs en de (onafhankelijke) voorzitters van bedrijven en andere – maatschappelijke – organisaties. Ook is er een grote groep ‘hobbylobbyist’:  ongeruste burgers die in hun eentje of in kleine lobbygroepen aandacht vragen bij Kamerleden, vaak met behulp van internet.

Trend is een afnemende belangstelling onder Kamerleden voor topfiguren, de bobo’s. Het is daarom aan te raden niet alleen met de directeur naar de Tweede Kamer te komen, maar ook met iemand die het echte werk kent.

Bron: SC online

Tags: , , , , , , ,