2 12
2017

lokale lobby: introductie

Geplaatst door: krijvenaar in Lobby-praktijk

Van onze webredactie – Op dinsdag 23 januari 2018 van 14:30 tot 18:00 uur in HNK Utrecht Centraal Station biedt Logeion de introductie aan van de grote wereld van de lokale lobby.

Lokaal lobbyen doe je zo

In de interactieve sessie van één uur geeft Alexander Kneepkens (Lobbyvakschool) zijn inkijk in de lokale lobbywereld. Kneepkens gaat vanuit zijn eigen adviespraktijk in op de verschillen met de landelijke en Europese lobby. Hij introduceert de belangrijkste elementen van een lokaal lobbyplan.
Vervolgens neemt Kneepkens de cases van de deelnemers door en zet samen met hen de eerste stappen naar een lokale lobbystrategie.Denk nationaal, lobby lokaal

Bij lobbyen denken de meeste Nederlanders aan Den Haag, Brussel en misschien zelfs wel Washington D.C. De lokale lobby bij de gemeente is zeker zo belangrijk. Het nieuwe clubhuis voor de voetbalclub of het nieuwe waterveld voor de hockeyvereniging zijn zaken die burgers meteen en in de directe omgeving aangaan. Om maar te zwijgen van het vestigingsbeleid, de Omgevingswet of de issues rond luchtkwaliteit. Stuk voor stuk zaken die de gemeente regelt in samenspraak of met instemming van de burgers.

Verkiezingen

21 maart 2018 is een ijkpunt voor lokale lobby met de gemeenteraadsverkiezingen. Decentralisaties  hebben steeds meer budget en verantwoordelijkheid bij de gemeenten gelegd.

En waar beleid wordt bepaald en budgetten worden beheerd zijn lobbymogelijkheden. Voor veel belangenbehartigers is het een grote uitdaging: contact met één departement in Den Haag is makkelijker dan gericht contact met (tientallen) gemeenten, elk met een eigen (beleids- en bestuurs-)cultuur.

Deelnemen

Na deze praktische middag voor communicatiespecialisten kun je direct aan de slag met het ontwikkelen van je eigen transparante lokale lobby. Aanmelden kan via lokaal lobbyen doe je zo

Tags: , , , , , , , ,