11 09
2009

Miljoenennota toch uitgelekt

Geplaatst door: krijvenaar in Den Haag morgen

De gemiddelde koopkracht daalt in 2010 een fractie minder hard dan het CPB in augustus 2009 voorspelde. Bronnen rond het kabinet hebben berichtgeving via de NOS op vrijdagmiddag 11 september bevestigd. Op zaterdag 12 september lekten de Macro Economische Verkenningen (MEV) en de Miljoenennota uit. hét koffertje
Werd in augustus nog rekening gehouden met een gemiddelde koopkrachtdaling van 0,25 of 0,50 procent, inmiddels wordt uitgegaan van een gemiddelde daling van 0,25 procent. Het koopkrachtniveau van de laagste inkomens zou wel gelijk blijven. De hoge inkomens worden het zwaarst getroffen.

Verder blijkt uit de uitgelekte papieren dat het kabinet hoopt dat er volgend jaar geen extra bezuinigingen nodig zijn dan de eerder aangekondigde 1,8 miljard. De verdere voorspellingen van het CPB voor de Nederlandse economie zijn gelijk aan die van augustus. De economie krimpt dit jaar naar verwachting met 4,75 procent en kent in 2010 een nulgroei.

Het CPB verwacht voor 2010 een begrotingstekort van 6,3 procent (ongeveer 35 miljard euro). Beide cijfers zijn gelijk aan de CPB-ramingen van augustus. Verder voorziet het kabinet een groei van de werkloosheid tot 615.000 in 2010. Dat is meer dan eerder werd gedacht.

 20 % bezuiniging in de zorg

Topambtenaren krijgen tot volgend jaar zomer de tijd om daarvoor voorstellen te doen. Ze onderzoeken hoe op allerlei beleidsterrreinen twintig procent bezuinigd kan worden, in de zorg, via de arbeidsmarkt en in de sociale zekerheid.

embargoregeling

Kamervoorzitter Verbeet heeft na het uitlekken van de begroting alle Kamerleden een mailtje gestuurd met de duidelijke boodschap dat het parlement nog steeds geen reactie mag geven.