5 06
2009

over beelden

Geplaatst door: krijvenaar in Brussel

‘Nederlanders kiezen extreem-rechts,’ schrijft de Franse krant Le Figaro over de forse winst van de PVV bij de Europese verkiezingen. Le Figaro refereert aan Wilders’ ‘xenofobe slogans’ en zijn ‘afwijzing van de Europese Unie’. Volgens de krant past de winst van Wilders’ partij in een Europese trend richting meer euroscepsis. De krant wijst op steun voor soortgelijke politieke stromingen in onder meer Groot-Brittannië, Tsjechië en Oostenrijk

The Wall Street Journal besteedt ook aandacht aan de winst van de PVV. De krant noemt de PVV een ‘populistische anti-immigrantenpartij’ en ziet de winst van de partij als een waarschuwing voor het Nederlandse kabinet.
Wilders wordt omschreven als een ‘charismatische spreker’ die polariseert en die zijn ‘anti-islamitische retoriek’ steeds verder opvoert. De krant noemt ook het feit dat hij Groot-Brittannië niet inkwam op grond van de wetgeving tegen ‘hate speech’.

The Guardian noemt Wilders een buitenbeentje met moslims als ‘lokaas’ voor kiezers. De krant beschrijft de winst van Wilders als een duidelijke stem tegen de macht van Europa.

Bron: Elsevier