4 09
2009

Prinsjesdag 2009 en het embargo

Geplaatst door: krijvenaar in Den Haag morgen

De leden van Eerste en Tweede Kamer krijgen op de vrijdag 11 september, de vrijdag voor Prinsjesdag, de kabinetsplannen onder embargo. Media moeten wachten tot de dag zelf.

Premier Jan Peter Balkenende heeft donderdag 3 september de Tweede Kamer per brief ingelicht. De fracties krijgen een beperkt aantal exemplaren van de begrotingshoofdstukken en de Miljoenennota.

De grote fracties ontvangen vijf exemplaren, de kleinere fracties twee exemplaren en de eenmansfracties één exemplaar. Op zaterdag 12 september uiterlijk om 16.00 uur zullen de Macro Economische Verkenningen en het Belastingplan 2010 onder bovengenoemde condities worden nagezonden. Alle Kamerleden ontvangen een complete set op de middag van Prinsjesdag.

Op dinsdagmiddag 15 september, Prinsjesdag, ontvangen media de stukken waaruit ze meteen mogen publiceren. Traditioneel ontvingen de media de Prinsjesdagstukken vooraf onder embargo zodat ze zich konden voorbereiden. Dit embargo werd de laatste jaren steeds opnieuw bewust geschonden, waarmee kabinetsmaatregelen uitlekten. Bovendien willen media geen nieuwe embargoregeling meer ondertekenen.

De afgelopen weken bleken Eerste en Tweede Kamer niet op een lijn te zitten. De Senaat wil niet dat Koningin Beatrix in de  Troonrede op Prinsjesdag maatregelen moet aankondigen die eerder al zijn bekendgemaakt. De Tweede Kamer drong erop aan dat de leden voldoende voorbereidingstijd zouden moeten hebben.

Bron: ANP