18 03
2010

reclame voor vaccin

Geplaatst door: krijvenaar in varia

Volgens het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zou Sanofi Pasteur MSD artsen ingepalmd hebben met geschenken, zou het bedrijf publieksbladen betaald hebben voor artikelen en zou het bedrijf ook politici geprobeerd hebben te beïnvloeden. “Illegale reclame maken voor een vaccin voor baarmoederhalskanker” zou het doel zijn, aldus Trouw .

‘Informatiebrieven’ huisartsen

Sanofi Pasteur MSD zou artsen hebben gevraagd om ‘informatiebrieven’ naar patiënten te sturen, tegen een onkostenvergoeding. Voor farmaceutische bedrijven is het echter verboden om reclame te maken voor geneesmiddelen of vaccins die alleen op recept te verkrijgen zijn.

Ook zou SPMSD contact hebben gezocht met Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert (ALDE). Het bedrijf benaderde haar met de vraag de partijtop van de VVD te overtuigen te pleiten voor een snelle invoering van maatregelen ter preventie van baarmoederhalskanker.

Openbaarmaking

Sanofi Pasteur MSD kan zich niet vinden in de kritiek van de IGZ en heeft geprobeerd openbaarmaking van het rapport te voorkomen. De rechter is echter niet in dit verzoek meegegaan.

Een ander farmaceutisch bedrijf, GlaxoSmithKline, blijkt regels te hebben geschonden bij het aanprijzen van een vaccin tegen baarmoederhalskanker. GSK heeft verboden reclame gemaakt bij verpleegkundigen en inkoopkortingen gegeven aan bedrijven Cervarix wilden verkopen.