10 03
2010

informateur

Geplaatst door: krijvenaar in Den Haag morgen
D66 en GroenLinks willen dat niet de koningin, maar de Tweede Kamer voortaan na de verkiezingen de (in)formateur voordraagt. Kiezers hebben er recht op in het openbaar te zien wat er met hun stem gebeurt na de landelijke verkiezingen.

De Tweede Kamerleden Boris van der Ham (D66) en Ineke van Gent (GroenLinks) willen het reglement van orde van de Tweede Kamer veranderen, zodat de nieuwe procedure al na de komende verkiezingen van 9 juni in praktijk kan worden gebracht.

In de eerste vergadering van de nieuw gekozen Tweede Kamer, donderdag 17 juni 2010, zou het debat over de uitslag van de verkiezingen moeten plaatsvinden om een kandidaat-formateur of informateur aan te wijzen, die vervolgens nog formeel wordt benoemd door de koningin.

Van der Ham constateert dat de formaties van de afgelopen jaren veel complexer waren dan vroeger en dat het aanwijzen van een (in)formateur een steeds politiekere beslissing wordt. ‘Zo’n besluit is al snel omstreden en de koningin kan zich niet tegen mogelijke kritiek verdedigen. Daarom is het belangrijk dat de politiek het voortouw neemt’, stelt hij. Volgens het Kamerlid is ook nergens formeel vastgelegd dat de koningin het formatieproces begint.

Diverse commissies bepleitten in het verleden een andere werkwijze, maar dat kwam nooit van de grond. In 1971 nam de Tweede Kamer de motie-Kolfschoten aan waarin werd uitgesproken dat het parlement in een openbaar debat een formateur voordraagt. Maar destijds lukte dat al niet, omdat het parlement niet tot een meerderheidsoordeel kwam. Sindsdien zijn wel de adviezen van de fracties aan de koningin openbaar.

Bron: D66