4 04
2014

roken en laten roken

Geplaatst door: krijvenaar in varia

Bij de vandaag aangekondigde sluiting van de fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom, aandacht voor de opgewekte ‘cri de coeur’ uit oktober 2012 ‘Beste Mark: wees een liberaal en laat ons gewoon roken’ van de hand van columnist Jasper de Groot.

In een open brief riep Stichting Rookpreventie (onderdeel van machtige activistische antirooklobby) Diederik Samsom op zich tegen de sigaret te keren. Jasper de Groot (columnist van De Volkskrant) wendde zich in 2012 tot demissionair premier en onderhandelaar Mark Rutte. ‘Laat uw liberale hart laat spreken. Verhoog die tabaksaccijnzen één keertje niet, schrap het rookverbod in de horeca en kom op voor de medewerkers in de tabakssector.’ 

Beste Mark, bescherm ons, volwassen Nederlandse burgers alstublieft tegen de bemoeizucht van deze lobby

Wellicht heeft u er iets van meegekregen, de open brief die de antitabakslobby naar uw formatiecollega Diederik Samsom heeft gestuurd. Deze brief is daar een reactie op. Het tweetal in witte jas dat de eerste brief schreef pleitte nog net niet voor criminalisering van de roker. Zij spraken Diederik Samsom aan op zijn campagne, ik spreek u aan op de uwe.

Ik spreek u aan als liberaal. Zoals u weet staat het liberalisme voor vrijheid voor het individu, vrijheid om keuzes te maken, daarmee ook de keuze om te gaan roken. Het afgelopen decennium heeft het aan liberaal beleid ontbroken als het op tabak aankomt. De laatste twee jaren onder uw bewind en dat van minister Schippers waren een welkome uitzondering. Er werd liberaal beleid gevoerd; het rookverbod in de horeca werd bijvoorbeeld versoepeld.

Waarmaken
Maar het was wel relatief liberaal; het reclameverbod bleef bestaan, het rookverbod in de horeca bleef gehandhaafd voor grote cafés en de tabaksaccijnzen werden wéér verhoogd. Dat is jammer, maar u heeft nu de kans om het weer goed te maken, om werkelijk liberaal beleid te gaan uitvoeren. Aan uw partij kan het niet liggen. ‘Paternalistisch overheidstoezicht op het privéleven van mensen is ongepast en onwenselijk – hoe goed de bedoelingen ook zijn’ staat geschreven in uw verkiezingsprogramma, ik hoop dat u dit waarmaakt.

In uw campagne sprak u uit dat de verkiezingen over drie onderwerpen gingen: banen, banen en banen. Wellicht dat deze gegevens u dan interesseren. Een van de grootste fabrieken van een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, Philip Morris International, staat in Bergen op Zoom. Alleen daar al werken 1.400 fte’s om sigaretten te maken voor heel Europa en Japan. Bij toeleveranciers, tabakswinkels en andere tabaksbedrijven zijn dit nog eens duizenden banen. Als gevolg van het tabaksbeleid in het laatste decennium is het aantal werknemers in deze sector al hard afgenomen. Laat niet nog meer banen verdwijnen!

Accijnzen
De afgelopen tien jaar verdubbelden de accijnzen. In de afgelopen vijf jaar zijn de tabaksaccijnzen in Nederland 2,5 keer zo hard gestegen dan in onze buurlanden. In België en Duitsland stegen de accijnzen met 14 procent, in Nederland met bijna 40 procent. Op elke euro die verdiend wordt aan tabak gaat 75 cent direct naar de overheid. Nederland wil op de muziek vooruit lopen, ten koste van ruim 4 miljoen Nederlandse tabaksconsumenten.  Het is tijd om deze groep die al zo hard gepakt is, even met rust te laten.

Beste Mark, bescherm ons, volwassen Nederlandse burgers alstublieft tegen de bemoeizucht van deze lobby. Behandel ons als volwassenen en laat ons elk een eigen keuze maken. Iedereen is bekend met zowel de lusten als de lasten en gevaren van roken, iedereen is in staat een weloverwogen keuze te maken. Laat het kabinet Rutte II een kabinet zijn dat niet slechts een relatief liberaal tabaksbeleid voert, maar een écht liberaal beleid. Schaf het reclameverbod in de tabakssector af, verhoog die tabaksaccijnzen één keertje niet, schrap het rookverbod in de horeca.

Gedemoniseerd
Komt u alstublieft eens op voor de medewerkers in de tabakssector. Ik spreek hen regelmatig en zij zijn het zat zo gedemoniseerd te worden. Zij zijn geen drugsdealers en rokers zijn geen drugsgebruikers; het zijn gewone mensen zoals u en ik, die de keuze gemaakt hebben om te roken.

Ik hoop dat u uw liberale hart laat spreken in de formatie en voor werkelijk liberaal tabaksbeleid gaat. Bescherm eenieder die een vrije keuze wil maken. Ik dank u voor uw inzet.

Jasper de Groot rookt twee tot drie pakjes sigaretten per jaar en schrijft regelmatig artikelen over de tabakssector en keuzevrijheid.