15 03
2017

uitslag

Geplaatst door: krijvenaar in Den Haag morgen

posters in De Volkskrantvan onze webredactie –  Uitslagenavond: om 21.00 uur sluiten de stembureaus in Nederland. Meteen  komt het resultaat van de eerste exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS en RTL. Geen officiële uitslag, maar resultaat van enquêtes die kiezers bij de uitgang van het stembureau hebben ingevuld. Om 21.30 uur komt Ipsos nog met een vernieuwde exitpoll, waarin alle resultaten tot het sluiten van de stembureaus zijn opgenomen.

Eerste uitslagen
Rond 21.45 uur worden de eerste echte uitslagen van stembureaus in een aantal kleine gemeenten verwacht. Vaak strijden gemeenten als Schiermonnikoog, Vlieland of Rozendaal om de eer van ‘de eerste.’ Om 23.00 uur komt de eerste indicatie van winnaars en verliezers. Enkele tientallen gemeenten maken dan hun resultaten bekend.

Voorlopige prognose
Tussen 23.30 en 00.00 uur verwachten we een voorlopige prognose te kunnen geven. Van veertig tot vijftig gemeenten hebben we dan de uitslagen. Deze prognose is redelijk betrouwbaar, maar de eindstand kan nog afwijken. Er is een marge van zo’n twee zetels per partij. Rond die tijd zullen ook de lijsttrekkers hun achterban gaan toespreken.

Slotdebat
Om 01.00 uur bestaat een redelijk goed beeld van de zetelverdeling. De uitslagen van alle grote steden zijn binnen. Later in de nacht volgt een slotdebat in Den Haag, waar we met verschillende lijsttrekkers zullen napraten over de verkiezingsuitslagen.

Bron: nos.nl

Tags: , , ,