23 02
2010

vijf voor negen

Geplaatst door: krijvenaar in Den Haag morgen

Beatrix zal waarschijnlijk dinsdag 23 of woensdag 24 februari een informateur aanstellen die de vorming van een tussenkabinet van CDA en ChristenUnie gaat voorbereiden.

De twee overgebleven regeringspartijen vormen dan ‘kabinet-Balkenende-V’ om samen door te gaan tot na vervroegde verkiezingen (9 juni 2010) een nieuw kabinet is gevormd. CDA en ChristenUnie gaan als demissionair kabinet verder en bereiden de Tweede Kamerverkiezingen voor.

‘Nieuwe gezichten’

CDA-minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken neemt de portefeuilles waar van Frans Timmermans (PvdA, staatssecretaris Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingsamenwerking) 

CDA-staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) wordt de nieuwe minister van Financiën, als opvolger van de opgestapte PvdA’er Wouter Bos.

ChristenUnie-staatssecretaris Tineke Huizinga die nu staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat is volgt Jacqueline Cramer (PvdA) op als minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

CDA-minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) krijgt de portefeuille Binnenlandse Zaken bij zijn huidige portefeuille.

CU-minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) neemt OCW, na vertrek van Ronald Plasterk (PvdA).

CU-minister Eimert van Middelkoop (Defensie) neemt Wonen, Wijken en Integratie over van Eberhard van der Laan (PvdA).

Demissionair premier Jan Peter Balkenende legt dinsdag 23 februari om 16.00 uur een verklaring af over de ‘ontstane, politieke situatie’.